Pochybení svatební agentury, obřad se musel opakovat

15.5.2015

Svatební agentury, jako každé jiné společnosti poskytující služby, se musí řídit tím, co jim stanovuje zákon a splňovat to, k čemu se zavázaly ve svých smlouvách s klienty. Pokud dojde z jejich strany k pochybení, mají poškození zákazníci právo službu reklamovat. Jako náhradu mohou požadovat nejen vrácení (části) peněz zaplacených za organizaci svatby, ale také nemajetkovou ujmu, která jim v důsledku pokaženého svatebního dne vznikla. Podobnou zkušeností si bohužel prošli i manželé Švecovi, kteří museli obřad kvůli sňatku, který vlastně sňatkem nebyl (byl tzv. nulitní) za čtrnáct dní opakovat.
Michal a Michaela si chtěli říci své ano 1. června 2013. Datum svatby nevybrali náhodně. Chtěli svatbu v červnu, a když hledali nejvhodnější datum, nechali si poradit také maminkou paní Švecové, která se věnuje numerologii, a která deklarovala, že právě den 1. června přinese snoubencům šťastné manželství. Aby bylo vše perfektní, najali si tehdejší snoubenci svatební agenturu Naive, která jim měla celou událost zorganizovat a koordinovat.
Svatba vypadala vydařeně, církevní obřad v Brně na Špilberku, osmdesát hostů, krásné prstýnky s vysněným datem a zamilovaný pár. Agenturou zprostředkovaná farářka ukončila obřad slovy, že sňatek prohlašuje za právoplatný. Nastala velkolepá hostina a vše se zdálo být v pořádku. Na problém nyní již manželé Švecovi narazili až na matrice. Chtěli si vyzvednout oddací list, ale úřednice jim sdělila, že o svatbě nemá žádný záznam. Kamenem úrazu bylo osvědčení o splnění podmínek pro uzavření manželství, které se požaduje při uzavření církevního sňatku, a které vůbec nebylo na matriku odevzdáno.
Švecovi se sice těžce vzpamatovávali z šoku, ale chtěli být co nejdříve svoji i před zákonem. Za čtrnáct dní proto museli zorganizovat malý obřad (z důvodu rychlosti a dostupnosti bohužel na střeše brněnského obchodního centra Vaňkovka), kterého se zúčastnili jen oni, oddávající a dva svědci. Ten den se stali právoplatnými manžely, ale stále cítili velkou křivdu. „Svatební agentura, kterou jsme si najali na zprostředkování koordinace svatby a především svatebního obřadu, vůbec neodvedla svoji práci v souladu s našimi požadavky a službami, které jsme si objednali a zaplatili, načež vrcholem všeho bylo, že nás agenturou zajištěná oddávající vůbec právoplatně neoddala a náš sňatek musel proběhnout znovu o 14 dní později“, komentovala rozhořčeně Michaela Švecová.
Manželský pár to však nenechal jen tak být a rozhodl se po agentuře, která jim zkazila jeden z nejdůležitějších dnů v jejich životě, požadovat náhradu škody. Poškození se obrátili na společnost Vaše nároky.cz, která se oblastí finančního odškodnění zabývá, a svůj případ předali právníkovi. Ten se prvně pokusil s protistranou dohodnout na mimosoudním řešení a na základě předžalobní výzvy požadoval po společnosti Naive kompenzaci za způsobené problémy. Svatební agentura však jakékoliv pochybení odmítala a tvrdila, že si požadované osvědčení měli oddávající zařídit sami. „Spor spočíval zejména v tom, kdo nese za vzniklou újmu odpovědnost. Manželé Švecovi tvrdili, že je to právě agentura, když dle dohody měla zajistit jak konkrétní oddávající, tak i veškeré formality se sňatkem spojené. Agentura byla jiného názoru, když tvrdila, že splnění zákonných požadavků pro uzavření manželství bylo jen na manželech Švecových. Jisté je však to, že pokud si nějakou službu objednáte a také zaplatíte, chcete, aby Vám byla v požadovaném rozsahu a kvalitě také dodána, což se v daném případě nestalo.“ dodal advokát manželů Švecových Daniel Sekanina.
Věc musela jít až k soudu. Majitelka společnosti Naive nakonec souhlasila s vyrovnáním. Obě strany uzavřely před soudem smír a majitelka vyplatila manželům přes 30 000 Kč